Tri-State Collaborative Cognitive Behavioral Therapy (CBT) Workshop

Thursday, April 20, 2017 05:00 PM – 8:30 PM

Crowne Plaza Reading: 1741 Papermill Rd, Reading, PA 19610

Advance registration is now open for the Cognitive Behavioral Therapy Workshop! 

Speaker Information:

Neil Skolnik, MD -- Professor of Family and Community Medicine at Temple University School of Medicine, and Associate Director of the Family Medicine Residency Program at Abington Jefferson Health

and

Aaron M. Sutton, LCSW -- Behavioral Specialist for the Family Medicine Residency Program at Abington Jefferson Health

Cognitive Behavioral Therapy (CBT) is evidence-based and, while we’re not trying to turn family physicians into therapists, this Workshop aims to provide some basic, practical skills to aid your patient care. The CBT Workshop will be led by Neil Skolnik, MD (Professor of Family and Community Medicine at the Temple University School of Medicine, and Associate Director of the Family Medicine Residency Program at Abington Jefferson Health) and by Aaron M. Sutton, LCSW (Behavioral Specialist at the Family Medicine Residency Program at Abington Jefferson Health). 

Dinner is provided!

Registration

Practices: If you are enrolled in the Collaborative, please visit https://www.surveymonkey.com/r/CBTworkshop to register.

CME-Only: If you are not enrolled, but would like to attend and receive CME credits, please visit https://www.surveymonkey.com/r/7LVPX8Q to register.

The Workshop will be held at the Crowne Plaza in Reading, PA. Free parking -- easy in/easy out. If you’d like to stay over on Thursday, April 20th, there is a room block available until April 6th. Rooms can be booked by calling 877-814-2538 or visiting http://bit.ly/04_2017_CollaborativeHousing.

The room block rate is $102 per night, plus 6% state tax and 5% local tax.

Please direct any questions to Jay Runyon at jessica@njafp.org.

Tri-State Collaborative MDD Learning Session

Friday, April 21, 2017 08:00 AM – 3:00 PM

Crowne Plaza Reading: 1741 Papermill Rd, Reading, PA 19610

Registration is now open for the Collaborative’s April 2017 Learning Session! This event kicks off our depression work, formally named “Beyond the Blues: A Major Depressive Disorder (MDD) Quality Improvement Program for Primary Care”.

The agenda for the Learning Session has not been finalized, but a draft is included below. Topics will include the Chronic Care Model for Depression Treatment, Creating a Workflow for Visit and Acute Follow-Up, Empanelment of Patients with MDD and Managing the MDD Patient Registry (a PDSA activity). There will also be clinical and non-clinical breakouts targeted toward the specific roles of clinical and non-clinical care team members.

Registration

Practices: If you are enrolled in the Collaborative, please visit https://www.surveymonkey.com/r/HLYSBJ5 to register.

CME-Only: If you are not enrolled, but would like to attend and receive CME credits, please visit https://www.surveymonkey.com/r/78RZRHG to register.

The Workshop will be held at the Crowne Plaza in Reading, PA. Free parking -- easy in/easy out. If you’d like to stay over on Thursday, April 20th, there is a room block available until April 6th. Rooms can be booked by calling 877-814-2538 or visiting http://bit.ly/04_2017_CollaborativeHousing.

The room block rate is $102 per night, plus 6% state tax and 5% local tax.

Please direct any questions to Jay Runyon at jessica@njafp.org

7:00 AM

Registration/Sign-in

8: 00 AM (15 min)

Program Overview and Shared Aim Statement

8:15 AM (30 min)

Chronic Care Model for Depression Treatment

8:45 AM (30 min)

Creating a Workflow for Visit and Acute Follow-Up

9:15 AM (10 min)

Break/Transition to Breakouts

Clinical Breakout

Non-Clinical Breakout

9:25 AM (15 min)

Practice Essentials: Pathophysiology & Etiology

Your Role in the CCM for Depression

9:40 AM (45 min)

Clinical Presentation of MDD

10:25 AM (10 min)

Break/Transition to Plenary

10:35 AM (15 min)

Empanelment of Patients with MDD

10:50 AM (45 min)

PDSA Activity #1: Managing the MDD Patient Registry

11:35 AM (45 min)

Lunch

Clinical Breakout

Non-Clinical Breakout

12:20 PM (60 min)

Pharmacologic & Non-Pharmacologic Treatment Options

Part 1: Communicating with Patients/Patients in Crisis Workshop

1:20 PM (60 min)

Challenging Cases: Managing Side Effects

Part 2: Communicating with Patients/Patients in Crisis Simulation

2:20 PM (10 min)

Break/Transition to Plenary

2:30 PM (30 min)

Q&A/Discussion

3:00 PM

Close Out